Valpköparinfo

 

”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”

Att vara valp hos oss ska vara lugnt de 3 första veckorna inne i husets valprum. Tiken sköter allt med sina små. Nattetid sover vi tillsammans med kullen under 3 veckor för att vara nära ifall vi behövs. Vid 3 veckor fälls luckan till valplådan och världen blir lite större. Nu har valparna redan fått sin första avmaskning och ögonen är  öppnade sedan 1 vecka. Valparna är också uppe på benen och lite ostadigt tränar balansen dessutom har de fått börja med uppblött valpfoder.. Toalådan placeras utanför så att de gör ifrån sig innan de kommer ut i lillhagen.

När tiden känns bra flyttar de ut i kökets större valphage där de får uppleva lite mer rörelse, ljus och ljud. De får också bekanta sig med husets övriga hundar. Mera plats finns för bus och jakt.

Sedan är det dags för barn och barnbarn som sitter och gullar med valparna i lekhagen därefter dyker det upp nyfikna valpspekulanter som också får träffa de små.

Behöver vi säga att valparna föds upp i hemmamiljö.

Vid 5 veckors ålder och när vädret tillåter får de vistas lite i utehagen. Allt efter att de mognar dyker nya äventyr upp i hagen som vippbräda, bollhav, badbalja, tunnel, leksaker m.m.

När valparna blivit 8 veckor gamla får de flytta om de vill. De har då fått träna på bilåkning minst 25 mil. Valparna är registrerade i Svenska Kennelklubben och har fått en stamtavla med sina närmaste släktingar uppradade. De har också träffat vår veterinär som besiktigat, chipmärkt och vaccinerat dem. Sprutan de fått är för/mot Valpsjuka, Parvo (hundpest), HCC (smittsam leversjuka) och Kennelhosta förkortas DHPPi. Den sprutan ska upprepas vid 12 veckors ålder därefter vid 1 års ålder. Intervaller därefter får ni kolla med er veterinär. Kikhostan ges årligen.

Valparna är försäkrade mot dolda fel i Folksam under 3 år.

Ett flytta hemifrånkit  har packas för att följa med valpen, där finns mat för första tiden, filt med doft av mamman och syskon, mjuk leksak bajspåsar, och trimverktyg. Där ligger också lite råd om valpens skötsel och tips som kan vara nyttiga liksom en lättare pälsvårdsinstruktion. Senare när valpen blivit ca 6 månader bjuder vi in till valpträff med instruktör

Föräldradjuren är utställda med lägst Excellent. För schnauzer gäller också godkänt HD-resultat och för dvärgschnauzer en ögonspegling u.a. Sedan är de så klart vackra och inte minst är trevliga mentalt.

Det ska vara skoj att vara hund hos oss – det ska vara skoj att vara husse/matte till våra hundar